Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013. Investeşte în oameni!Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.
Investeşte în oameni!
Axa prioritară 2 - "Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii"
Domeniul major de intervenţie: 2.1 - "Tranziţia de la şcoală la viaţa activă"
Număr de referinţă pentru contractul de finanţare nerambursabilă POSDRU 90/2.1/S/64002Înapoi

TVR – Televiziunea Română

Descriere:

Istoria televiziunii în România a început cu noi. La 31 decembrie 1956, emiteam în premieră dintr-un studio improvizat din strada Moliere, aflată în apropierea sediului actual al TVR. Postul funcţiona în cadrul Radioteleviziunii Române, conduse de un comitet numit de Consiliul de Miniştri. Televiziunea avea în jur de 150 de angajaţi şi un singur car de reportaj, primit de la ruşi, după cum îşi aminteşte Ilie Băbeanu (76 de ani), care a trăit începuturile televiziunii, ca tehnician.

În mai bine de jumătate de secol, TVR a depozitat - în imagini alb-negru şi color - frânturi de istorie. Prin ele, milioane de români au trăit la unison emoţii unice: mândrie, bucurie, tristeţe, îngrijorare, speranţă. Timp de câţiva ani, emisiunile erau doar în direct. În 1959, după trei ani de la înfiinţare, Televiziunea avea 1.000 de abonaţi. Abonamentul la Televiziune, „care costa cam cât două franzele, se făcea o dată cu achiziţia aparatului TV şi se plătea prin poştă”, spune Băbeanu.

Deşi despre televiziunea color în România se vorbea de la începutul anilor ’60, abia în 1983a avut loc prima transmisiune color. În decembrie 1989, Televiziunea transmitea în direct căderea regimului comunist, după ce funcţionase ca instrument de propagandă al acestuia. Din 1990, „Televiziunea Română Liberă” – cum s-a autodenumit în mijlocul evenimentelor din decembrie – intră în altă epocă.

ISTORIC ÎN CIFRE
• 1956 – Televiziunea începe să emită.
• 1957 – Televiziunea emite 600 de ore pe an.
• 1958 - Apar emisiunile de ştiri.
• 1959 – Televiziunea are 1.000 de abonaţi şi emite 13 ore pe zi (8.00-23.00, cu două ore de pauză după prânz).
• 1965 - Programul TV se poate recepţiona pe 40% din teritoriul ţării, prin intermediul releelor. Televiziunea are 500.000 de abonaţi.
• 1968 – Începe să funcţioneze un telecentru nou, cu 6 studiouri. Televiziunea are 700 de angajaţi şi emite 3.000 de ore pe an. Începe să emită al doilea program al Televiziunii
• 1970 – Televiziunea se mută în noul sediu, de pe Calea Dorobanţilor, construit după modelul BBC. Programele se pot recepţiona pe 83% din teritoriul ţării. Televiziunea are 1,5 milioane de abonaţi.
• 1985 – Începe transmisiunea color zilnică.
• 1985 – Programul de emisie se reduce la două ore pe zi.
• 1989 – Televiziunea Română este singura televiziune din lume care transmite în direct o schimbare de regim politic.
• 1993 – Televiziunea Română devine membru al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU).
• 1994 – Este adoptată Legea 41/1994, prin care se înfiinţează Societatea Română de Televiziune.
• 1997 – Începe producţia digitală.
• 2004 –TVR are o nouă identitate vizuală, unitară.
• 2008 – TVR lansează canalul experimental TVR HD.
• 2011 – TVR lansează aplicaţii mobile pentru conţinut video şi dă startul unui proiect de platformă online (bibliotecă video).

Programele TVR sunt concepute astfel încât să servească unei palete largi de public, din tot spectrul societăţii. Prin modul său de funcţionare, ca serviciu public de televiziune, TVR acoperă în mod echilibrat toate genurile producţiei tv.

Avem cea mai mare diversitate a producţiilor din domeniul audiovizualului românesc: emisiuni de dezbateri pe teme de actualitate, transmisiuni de evenimente sportive majore şi festivaluri internaţionale, programe pentru minorităţi, emisiuni de smart education şi hobby-uri, emisiuni culturale difuzate atât pe canalele generaliste, cât şi pe unicul canal din România dedicat culturii: TVR Cultural.

TVR încurajează creaţia audiovizuală românească, difuzând cele mai bune filme şi documentare realizate de autori români.

TVR este singura televiziune din România care susţine cinematografia naţională, cu 15% din veniturile din publicitate. Acest procent este cel mai mare din Uniunea Europeană.

TVR este singura televiziune care promovează cultura minorităţilor naţionale şi are emisiuni dedicate persoanelor cu dizabilităţi, traduse în limbaj mimico-gestual.

Televiziunea publică este preocupată de viaţa românilor şi restabilirea unei ierarhii a valorilor. De aceea se implică în mod constant - prin campanii media, de imagine şi umanitare – în viaţa socială.

Televiziunea Română are statut de instituţie publică şi emite pe şapte canale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR HD - care emite în sistem High Definition.

TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cele cinci studiouri teritoriale: Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara, Tîrgu Mureş. TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994.

Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Adresa: Bucuresti, Romania
Telefon: 0Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei